Özellikle beceri gerektiren işlerde çalışacak yada çalışmakta olan personeli işin getirdiği nitelikte yetiştirmek amacıyla en yaygın bir biçimde kullanılan yöntem “işbaşında eğitim” dir.

            Bu yöntemde benzetişim yönteminde olduğu gibi çalışma yerinin benzerini yapmaya, modeller oluşturmaya gerek yoktur. Öğrenci çalışma ortamında, ofiste, atölyede, tezgah arkasında, makine başında eğitilerek sonuçta işiyle baş başa kaldığından yüz yüze geleceği pek çok soruna çözüm bulmaktadır. Eğitimi sırasında gelişmelerinden dolayı ödüllendirilmekte, yanlışlar alışkanlığa dönüşmeden düzeltilmektedir.

            Bu yöntemin başarısı büyük ölçüde iyi bir öğretici seçimine ve tamamlayıcı öğretim materyalleri olarak öğretim yapraklarının hazırlanmasına bağlıdır.

            → Öğretici Seçimi (Yetiştirme işi için seçilecek kişi)

·         Öğreticilik konusunda eğitim görmüş olmalıdır,

·         İşi öğretecek kadar iyi bilmelidir,

·         İşini normal bir hızda ve uygun bir biçimde gerçekleştirmelidir,

·         Sistemli çalışma alışkanlığına sahip olmalıdır,

→ Öğretim Yapraklarının Hazırlanması

Öğreticinin tüm sorulara anında cevap vermesi imkansızdır. Bu yüzden öğretici öğrencilerin sorabileceği sorulara uygun olarak yazılı materyaller dağıtmaktadır. Özel olarak hazırlanmış bu materyallere “öğretim yaprakları” adı verilir. Öğretim yaprakları diğer eğitsel araçlar gibi öğreticinin yardımcılarıdır. Öğretici yerine KULLANILAMAZLAR. Ancak iyi hazırlanmış öğretim yaprakları öğretimi destekler ve zenginleştirir. Öğretim yapraklarında bir iş yada işlemin basamakları öğrencinin anlayabileceği şekilde açıkça anlatılır. Öğrenci işin basamaklarını o yapraktan kolayca izleyebilir.

Faydaları Þ

·         Öğrenci işte ve iş yerinde deneyim kazanır,

·         İşi bizzat yaparak gerektiği biçimde öğrenir,

·         Bilgi ve beceriyi birlikte kullanma imkânına kavuşur,

Sınırlılıkları Þ

·         Öğrenciler işi tecrübeli işçiler kadar hızlı yapabilmek için iş güvenliğine gereğince önem vermeyebilirler,

·         İş belli bir düzenleme yada düşünmeyi gerektirmiyor ise o iş gelişi güzel öğrenilebilir ve bu da alışkanlık haline getirilebilir,

Bazen öğreticiler, bu eğitimi normal çalışma düzeninin bozulması olarak görürler

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir