Webdersanesi
2012 ÜDS Bahar Dönemi Başvuruları
2012 ÜDS Bahar Dönemi Başvuruları
17 bin öğretmen atamasında oluşan minimum puanlar
17 bin öğretmen atamasında oluşan minimum puanlar
Fatih Projesi 17 ildeki 52 okulda başladı
Fatih Projesi 17 ildeki 52 okulda başladı

ÖSS ye gireceklere beslenme önerileri

Tarih 11-06-2009   Yorum Ekle !Sen de yorumunu ekle ! Yazi Küçült Yazi Küçült YGS - LYS Hazırlık Video Görüntülü Dersler Konu Anlatımları

ÖSS ye girecek gençlerin, sınav öncesinde susuzluk hissini artıracak sucuk, pastırma, salam, sosis gibi baharatlı ve tuzlu gıdalardan uzak durması, korku, endişe, kalp çarpıntısı ve huzursuzluğa yol açan çay, kahve ve kolayı fazla tüketmemesi önerildi.
 
Uluduağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınavlara hazırlanırken oluşan stresin ve heyecanın yemek yeme davranış bozukluklarına bağlı kilo kaybına ya da şişmanlığa, mide bulantısı, kabızlık, gaz gibi sindirim sistemi şikayetlerine neden olabileceğini söyledi.
 
 
Sınav sırasında bu tür sorunların ortaya çıkmaması için gençlerin yaşadığı stresten kurtulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tayar, bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanması halinde hem sağlık problemlerinden korunma hem de doğru gıda seçimi ile başarıyı artırmanın mümkün olacağını bildirdi.
 
Vücut ağırlığının sadece Yüzde 2-3 ü oranında ağırlığa sahip beynin günlük alınan kalorinin ortalama yüzde 30 unu harcadığını belirten Prof. Dr. Tayar, daha güçlü bir hafıza ve konsantrasyon yeteneği için dengeli beslenmenin önemine işaret etti.
 
-STRES YÜZÜNDEN KAHVALTIYI ATLAMAYIN-
 
Prof. Dr. Tayar, sınav öncesi iyi bir sabah kahvaltısı yapılmasını tavsiye ederek, şöyle dedi:
 
Sınava girecek öğrenciler genellikle stres nedeniyle sabah kahvaltısını atlıyor. Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır. Bu yüzden diğer zamanlara göre daha az gıda tüketmek istenebilir. Miktarlar az tutularak sağlıklı besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi de sabah önerilmemektedir. Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar, sınav sabahı iyi bir kahvaltı ile güne başlayan çocukların sınavda daha başarılı olduklarını gösteriyor.
 
-EN BÜYÜK HATA ÇİKOLATA VE ŞEKER-
 
Öncesinde ve sınava giderken en büyük hatanın beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tayar, şöyle konuştu:
 
Beyin kandaki şekeri tüketir fakat basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar, çikolata, tatlılar veya bisküviler, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz. Aksine kanda hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) sebep olmasından dolayı tüketimi önerilmez. Bu tip bir beslenme sonrasında kan şekeri hızla yükselir, kısa bir süre sonra düşer ve beraberinde konsantrasyon güçlüğü ve uyku gelir. Beynin kan şekerini sağlayacak olan şekerler sabah tüketilecek, süt, ekmek, yulaf, meyve gibi besinlerden sağlanmalıdır.
 
Prof. Dr. Tayar, gençlere, sınav öncesi ve sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yerine, sabah kalkıldığında süt, yumurta, peynir, kepekli ekmek gibi kan şekerini hızla yükseltip, düşürmeyecek dengeli bir beslenme önerisinde bulundu.
 
-SUCUK, PASTIRMA, ÇAY VE KOLADAN UZAK DURUN-
 
Sınav öncesi sucuk, pastırma, salam, sosis gibi baharatlı ve tuzlu gıdaların yenmesinin sınav sırasında susuzluk hissini artıracağını bildiren Prof. Dr. Tayar, Fazla miktarda su içilmesi de sınav sırasında sık tuvalet ihtiyacına neden olabilir. Sağlıklı bir kahvaltı, sınavda doğru cevaplar olarak dönecektir dedi.
 
Özellikle sınav öncesi dönemde fazla çay, kahve ve kola içmenin kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olacağını belirten Prof. Dr. Tayar, bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, ada çayı gibi bitki çaylarının tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
 
-KURU MEYVELER VE CEVİZİ UNUTMAYIN-
 
Prof. Dr. Mustafa Tayar, sınavdan bir gün önce gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi gıdalardan uzak durulması gerektiğine dikkati çekerek, Başarıyı etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün olduğu kadar hafif yağsız besinler tüketilmelidir diye konuştu.
 
Sınava giderken kuru erik, üzüm ve kayısı ile fındık, fıstık ve cevizin unutulmamasını öneren Prof. Dr. Tayar, sınav esnasında kompleks karbonhidrat içeren kepekli bisküvi, küçük sandviç, tuzlu bisküvi gibi besinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Tayar, gıda zehirlenmeleri riski olduğu için özellikle sınavdan 1-2 gün önce daha önce denenmemiş bir gıda maddesinin tüketilmemesi gerektiğini ifade ederek, Dışarıda veya açıkta satılan gıdalar yerine evde yemek yenilmesine özen gösterilmelidir. Sınav öncesindeki gün veya sınav günü bağırsakların bozulmaması için aşırı yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır dedi.
 
Yorum - Tartışma - Soru - Cevap
Bulunduğunuz Sayfayı PAYLAŞIN !
ÖSS ye gireceklere beslenme önerileri
Tarih      11-06-2009 tarihinde gönderildi.
Yorum Ekle !   Bu habere yorumunu ekle !

Kategori Haberleri
Anasayfa
Üye Ol
Görüntülü Dersler
Kurslar Dershaneler
Anasayfa
Üyelik
Görüntülü Dersler
Kurs Rehberi
Web Dershanesi
Eglence Oyun
Anketler
Foto Galeri
EDershane
Eglence
Anketler
Galeri
Arsiv Arama
Sinav Takvimi
Reklam Iletisim
İlginç Bilgiler Ansiklopedisi
Arsiv Arama
Egitim Ajandasi
Reklam Iletisim
İlginç
Bilgiler
Köşe Yazıları
ANKET
Fatih projesi..
günümüz teknolojisini eğitim ortalarına getirecek çok önemli bir adım
bir şey değiştirmeyecek, önemli olan öğretmenlerin beceri ve bilgisidir
bir yandan bilişim teknolojileri dersi kaldırılırken bu proje çok samimi ve akılcı göünmüyor
öğretmenler bu eğitim teknolojilerini kullanabilecek yeterlilikte değil
birilerini zengin edecek
Foto Galeriden..
 
Foto Galeri
 
Kurs Rehberi
Şehir
Kurs Türü
Kurs Ekle
Bugünkü Gazeteler
Üye Giriş
 
Ilginç Bilgiler
 En yüksek ses hangisidir ?
 Cereyan kesilince telefonlar nasıl çalışıyor ?
 Suyun hacmi, donunca niçin küçülmüyor ?
 Domates niçin meyvedir ?
 Yazın niçin açık renk giysiler giyiyoruz ?
 Yıldızların ışıkları gece niçin kırpışıyor ?
 Yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabiliyor ?
 En yüksek ses hangisidir ?
 Yıldızların ışıkları gece niçin kırpışıyor ?
 Yarasalar niçin kan emer ?

Anasayfa   Egitim  SBS   ÖSS   DGS   KPSS   KPDS-ÜDS   ALES   AÖF   Yüksekögretim   E-Dershane  Kurs Rehberi   İlginç Bilgiler Ansiklopedisi  Fotogaleri  Eglence   Reklam & Iletisim 
Gizlilik Sözlesmesi - Kullanim Antlasmasi
Web Dershanesi ucretsiz KPSS Kursu Dersleri Webmasterim.Com Sinava Hazirlik Bizim Yemekler - Yemek Tarifi Sitesi